Projecten

Het grote thuisnatuurklooiboek

De educatoren van de Nederlandse natuurmusea zijn verbonden in ons project Leren doe je samen. In het voorjaar van 2021 maakten zij samen met Astrid Poot Het grote thuisnatuurklooiboek: een activiteitenboek voor kinderen en ouders die toe zijn aan een lekkere dosis natuur. In het bos, maar ook de natuur in en om het huis en in de stad. Want natuur is overal! In het boek vind je veel verschillende activiteiten: je kunt leren, kijken, experimenteren, verzamelen, opzoeken, speuren of je eigen natuurmuseum maken. Kinderen zijn even weg van het scherm en leren op een speelse manier in hun omgeving de natuur zien en onderzoeken. Experts van de natuurmusea geven bij elke activiteit een tip, idee of extra informatie.

Voor ouders en kinderen vanaf groep 5 t/m groep 8.

Het grote thuisnatuurklooiboek kost €7,50 en is hier te bestellen. Vanaf 15 april 2021 verkopen de winkels van onze musea het boek natuurlijk ook.

Stadsnatuur voor iedereen

Vanaf april 2022 start de SNNC het nieuwe samenwerkingsproject ‘Stadsnatuur voor iedereen’ om een zo divers mogelijk publiek te interesseren voor natuur in de stad. In de meeste SNNC-musea zal een expositie verschijnen met veel grappige, herkenbare en ook bizarre voorbeelden van stadsnatuur – bijvoorbeeld meerkoetnesten met mondkapjes, spinnen die handig gebruik maken van kunstlicht dat insecten aantrekt of behangersbijen die bloempotten gebruiken als kraamkamer. Vanuit een positieve invalshoek wordt getoond wat je als plant, dier of mens moet kunnen om te overleven in de stad. Iedereen kan meedoen door in de eigen omgeving waarnemingen te doen en die door te geven. Samen met diverse wetenschappers, educatieve experts en vrijwilligers krijgen deelnemers een idee welke soorten in de stad leven en hoe het ervoor staat met de natuur in hun eigen buurt. Families, scholen en andere geïnteresseerden kunnen zien hoe de waarnemingen door wetenschappers worden gebruikt en ervaren wat ze zelf kunnen doen om de omstandigheden voor stadsnatuur – en daarmee ook voor mensen – te verbeteren.

Dit project wordt financieel ondersteund door Mondriaan Fonds.

Boek Natuurschatten – Natuurhistorische collecties in Nederlandse musea

Op 30 juni 2020 verscheen bij Uitgeverij Matrijs het boek ‘Natuurschatten – natuurhistorische collecties in Nederlandse musea‘ (ISBN 978 90 5345 560 9) geschreven door Fred de Ruiter – liefhebber en kenner van onze museumsector. Het boek laat zien hoe in natuurmusea de rijke collecties al vanaf het prille begin de basis vormen van vooraanstaande biowetenschap, publieksgerichte educatie en vaak vooruitstrevende tentoonstellingen. De auteur nodigt iedereen uit om met hem mee te kijken naar al die wonderlijke objecten en collecties in de bonte verscheidenheid van natuurmusea die ons land kent en gekend heeft. Met aanstekelijk enthousiasme laat hij ze in het boek voorbijkomen en verleidt hij de lezer om onze natuurschatten vooral ook eens in het echt te gaan bekijken. De SNNC is co-uitgever van dit boek, heeft intensief met de auteur van het boek samengewerkt en fondsen geworven om productie en publicatie mogelijk te maken. ‘Natuurschatten’ is hier te bestellen voor € 24,95 (inclusief verzendkosten). De winkels van onze musea verkopen het boek natuurlijk ook.

Dit project is financieel ondersteund door Prins Bernhard Cultuurfonds, J.E. Jurriaanse Stichting, De Frans Mortelmans Stichting, Stichting Hugo de Vries Fonds en de Heimans en Thijsse Stichting. 

Een wilde bijen expositie

In maar liefst 11 natuurmusea kon je vanaf medio april 2018 ‘Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie’ bezoeken. Deze tentoonstelling was onderdeel van het landelijk project Nederland Zoemt, waarin diverse partijen in actie komen voor de wilde bij in ons land. Bezoekers van de expositie waanden zichzelf een bij en leerden zo van alles over deze wonderlijke insecten. Sjouwen met stuifmeel, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem. Tijdens de expositie leerde men alles over het leven en het nut van wilde bijen, maar ook dat het helaas niet goed met ze gaat. De expositie besteedde ook aandacht aan oplossingen: wat kan je dan doen om ze te helpen? Meer informatie over de expositie, onderzoek en educatie vind je op: www.nederlandzoemt.nl

Dit project werd financieel ondersteund door Prins Bernhard Cultuurfonds en Mondriaanfonds.

Educatieve samenwerking

Alle deelnemende musea hebben publieksbereik en educatie hoog in het vaandel staan. Daarom werken de SNNC-leden intensief met elkaar samen op het gebied van o.a. educatie. Na een voortvarende start met het gesubsidieerde project ‘Leren doe je samen’ (januari 2016-maart 2018) is er een duurzame samenwerking ontstaan met gezamenlijke richtlijnen, intervisie, trainingen en bijeenkomsten en een ‘maand van het meekijken’. Lees meer over hoe wij samenwerken aan het verhogen en waarborgen van kwaliteit van educatie.

Dit project wordt financieel ondersteund door het Mondriaanfonds.

Collectiebeheer

Onderlinge afstemming vindt plaats op het gebied van collectiebeheer, registratie en collectiemobiliteit. Ook coördineert de SNNC het onderbrengen van collecties die ‘verweesd’ dreigen te raken, bijvoorbeeld wanneer een instelling wordt opgeheven (voorbeelden van de laatste jaren waren de collecties van musea in Zwolle en Eindhoven). Ook regelt de SNNC in goede harmonie de optimale plaatsing van wetenschappelijk belangrijke particuliere collecties die beschikbaar komen. Hetzelfde geldt voor collecties en objecten die van belang zijn en om andere redenen dan opheffing worden afgestoten, uiteraard in afstemming met de regels die daarvoor zijn gemaakt door museale branchevereniging, de Nederlandse Museumvereniging.