Projecten

Boek Natuurschatten – Natuurhistorische collecties in Nederlandse musea

Momenteel zetten we ons samen met Uitgeverij Matrijs in voor de publicatie van een boek over de geschiedenis van de Nederlandse natuurhistorische musea en hun collecties, geschreven door Fred de Ruiter – liefhebber en kenner van onze museumsector. Het boek laat zien hoe in natuurmusea de rijke collecties al vanaf het prille begin de basis vormen van vooraanstaande biowetenschap, publieksgerichte educatie en vaak vooruitstrevende tentoonstellingen. De auteur nodigt iedereen uit om met hem mee te kijken naar al die wonderlijke objecten en collecties in de bonte verscheidenheid van natuurmusea die ons land kent en gekend heeft. Met aanstekelijk enthousiasme laat hij ze in het boek voorbijkomen en verleidt hij de lezer om onze natuurschatten vooral ook eens in het echt te gaan bekijken.

Dit project wordt financieel ondersteund door Prins Bernhard Cultuurfonds, J.E. Jurriaanse Stichting, De Frans Mortelmans Stichting en de Heimans en Thijsse Stichting. 

Een wilde bijen expositie

In maar liefst 11 natuurmusea kon je vanaf medio april 2018 ‘Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie’ bezoeken. Deze tentoonstelling was onderdeel van het landelijk project Nederland Zoemt, waarin diverse partijen in actie komen voor de wilde bij in ons land. Bezoekers van de expositie waanden zichzelf een bij en leerden zo van alles over deze wonderlijke insecten. Sjouwen met stuifmeel, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem. Tijdens de expositie leerde men alles over het leven en het nut van wilde bijen, maar ook dat het helaas niet goed met ze gaat. De expositie besteedde ook aandacht aan oplossingen: wat kan je dan doen om ze te helpen? Meer informatie over de expositie, onderzoek en educatie vind je op: www.nederlandzoemt.nl

Dit project werd financieel ondersteund door Prins Bernhard Cultuurfonds en Mondriaanfonds.

Educatieve samenwerking

Alle deelnemende musea hebben publieksbereik en educatie hoog in het vaandel staan. Daarom werken de SNNC-leden intensief met elkaar samen op het gebied van o.a. educatie. Na een voortvarende start met het gesubsidieerde project ‘Leren doe je samen’ (januari 2016-maart 2018) is er een duurzame samenwerking ontstaan met gezamenlijke richtlijnen, intervisie, trainingen en bijeenkomsten en een ‘maand van het meekijken’. Lees meer over hoe wij samenwerken aan het verhogen en waarborgen van kwaliteit van educatie.

Dit project wordt financieel ondersteund door het Mondriaanfonds.

Collectiebeheer

Onderlinge afstemming vindt plaats op het gebied van collectiebeheer, registratie en collectiemobiliteit. Ook coördineert de SNNC het onderbrengen van collecties die ‘verweesd’ dreigen te raken, bijvoorbeeld wanneer een instelling wordt opgeheven (voorbeelden van de laatste jaren waren de collecties van musea in Zwolle en Eindhoven). Ook regelt de SNNC in goede harmonie de optimale plaatsing van wetenschappelijk belangrijke particuliere collecties die beschikbaar komen. Hetzelfde geldt voor collecties en objecten die van belang zijn en om andere redenen dan opheffing worden afgestoten, uiteraard in afstemming met de regels die daarvoor zijn gemaakt door museale branchevereniging, de Nederlandse Museumvereniging.